Tijdens de Week van het Zien focussen we ons op jouw zicht. Met onze kennis en expertise, in combinatie met onze gespecialiseerde apparatuur, bepalen we hoe we jou het beste kunnen helpen. Waarna we jou de bril op maat bezorgen waardoor je alles weer scherp kan zien.
Interesse? Maak snel een afspraak!
Je ogen verdienen dan ook de beste wetenschap. Maar toch zijn er nog heel wat fabeltjes in omloop. Kan jij feiten onderscheiden van fictie? Doe snel de quiz en duid aan: waar of niet waar. Onderaan deze pagina vind je alle correcte antwoorden.
Hier gaan we!
Schrijf je antwoorden op een blaadje of onthoud ze. Zo kan je achteraf checken of je een échte oogspecialist bent.
- Door vaak in het donker te lezen, kan je blind worden.
- Van wortels eten gaan je ogen beter werken.
- Kinderen die vaak schele ogen trekken, worden ook écht scheelziend.
- Dicht bij een televisiescherm zitten, brengt je ogen schade toe.
- Als je niet voorzichtig bent, kunnen contactlenzen achter je ogen floepen.
Klaar met de quiz?
Goed gewerkt! Maar hoeveel juiste antwoorden heb jij uiteindelijk gegeven? Je ontdekt het hier:
1. Door in het donker te lezen, kan je blind worden.
Fout. Kijken in het donker is wél vermoeiend voor je ogen. Je kan te maken krijgen met tijdelijke symptomen zoals tranen of hoofdpijn. Maar blijvende schade? Nee, dat niet.
2. Van wortels eten gaan je ogen beter werken.
Tja, heb jij ooit al een konijn met een bril gezien? Oud grapje, we weten het. Maar toch is dit niet helemaal fout. Vitamine A, dat je vindt in wortels, is goed voor je ogen. Maar ook asperges, bananen en mandarijnen klaren die klus.
3. Kinderen die vaak schele ogen trekken, worden ook écht scheelziend.
Deze uitspraak is wel goed om je kindje de les te spellen, maar het is niét waar. Van vreemde bekken trekken is nog nooit iemand scheel gaan zien.
4. Dicht bij het televisiescherm zitten, brengt je ogen schade toe.
Nóg zo’n klassieker voor ouders, maar ook deze is niét waar. Vermoeide ogen kan je ervan krijgen. Maar blijvende schade hoort daar niet bij. Kruip je tóch alsmaar dichter tegen het scherm? Kom dan zeker langs voor een oogscreening – wie weet ben je bijziend of zijn je brilglazen aan vervanging toe.
5. Als je niet voorzichtig bent, kunnen contactlenzen achter je ogen floepen.
Klinkt bijzonder griezelig, maar daar blijft het ook bij. Het is gewoon fysiek onmogelijk: je contactlens wordt netjes vooraan gehouden door het bindvlies op je oogwit. Je kan dus op beide ogen slapen!
Jouw score?
En, wat denk je van je score? Er zijn heel wat fabeltjes in omloop als het gaat om gezonde ogen en een scherp zicht. De meest correcte informatie, die vind je natuurlijk bij je opticien. Kom dus gerust eens langs!