Duurzame bril? Zo kies je een bril met oog voor het milieu

Een duurzame bril die denkt aan het milieu: huh? Bij het kiezen van je bril hou je rekening met verschillende zaken. Natuurlijk moet hij goed zitten en perfect afgestemd zijn op jouw zicht en gezicht. Hij moet ook stijlvol en mooi zijn – je wilt er óók mee gezien worden, toch?
Wat ook steeds belangrijker wordt: je nieuwe bril moet milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Kan dat allemaal? Jazeker! Hier zijn alvast enkele handige tips.

Bril en milieu: zo hou je ze in balans

1.      Weg met wegwerp

Een goedkope zonnebril die na één val op de grond rijp is voor de vuilbak? Je snel-snel gekochte bril op sterkte waar je pardoes op gaat zitten – en die je meteen weg moet werpen? Nee, dat moét anders.

Oerdegelijke, kwaliteitsvolle brillen kunnen tegen een stootje. Ze worden gemaakt met stevigere materialen en beter glas. Je investeert één keer en geniet er jarenlang van. Goed voor portemonnee én milieu.

2.      Kwaliteit om te koesteren

Zorg dragen voor je materialen is natuurlijk het begin van milieubewust leven. En daar doen wij met volle overtuiging aan mee.

Bij je lokale opticien kan je altijd vlot terecht. Grote of kleine herstellingen, regelmatig onderhoud, vervangstukken… Brillen van kwaliteit hou je in topkwaliteit. Resultaat: een langere levenscyclus en nog minder afval.

3.      Ecologische materialen

Veel merken – van grote namen tot innovatieve startups – hebben het licht gezien. En verruilen vervuilende materialen voor nieuwe, ecologische varianten. Dat kan bijvoorbeeld hout of bamboe zijn, maar dat hoeft zeker niet.

Recyclage, slimmere productieprocessen en nieuwe technieken zorgen voor minder vervuiling en een kleinere ecologische voetafdruk.

4.      Glashelder voor een betere wereld

Wist je dat gevestigde glasfabrikanten stevige inspanningen leveren om hun producten milieuvriendelijker te maken? Zo investeren ze in lagere verwerkingstijden voor het slijpen van lenzen – met minder water- en energieverbruik tot gevolg.

Nog méér? Tuurlijk! Zo besparen fabrikanten met innovatieve verpakkingen tonnen papier, verf en water.

5.      Een tweede leven

Is je bril dringend aan vervanging toe? Dat wil niet zeggen dat hij niet waardevol meer is. Als je hem binnenbrengt bij je opticien, kan die hem voor jou laten recycleren volgens de strengste regels. Maar er is ook een alternatief.

Zo kan je jouw oude bril schenken aan het goede doel. Een verantwoorde keuze die écht een verschil maakt, voor mens en milieu. Spring gerust binnen voor meer informatie.

Oog voor het milieu, met je bril

Als je een nieuwe milieuvriendelijke bril wilt kopen, hoef je dus niet ver te zoeken. Bij je opticien kan je terecht voor het juiste advies over duurzame brillen. Benieuwd hoe je met je nieuwe bril zorg draagt voor het milieu? Spring eens binnen en ontdek het zelf!